Menu stránok Bioprodukty nakúpite tu Obsah stránok

BIOMILA - produkt čistej prírody

Curry: tri-krát inak..

Zdravá výživa

                                             Curry: tri-krát inak.. 
 
 
Keď počujeme slovo curry, myslíme na koreniacu zmes alebo ostrožltú indickú omáčku, či pokrm. No vedeli ste, že curry je aj rastlina?
 
Curry - ako pokrm
Curry je všeobecný anglický názov, ktorý pôvodne vznikol v západných kultúrach na označenie širokej škály jedál južnej a juhovýchodnej Ázie. Jedlá s názvom curry sú rôzne. Môžu obsahovať mäso, ryby alebo plody mora, ale väčšina z nich je čisto vegetariánska z dôvodu náboženského presvedčenia nekonzumovať mäso. Ako príloha sa podáva ryža alebo indický chlieb. Koreniny v týchto jedlách sú používané buď celé alebo mleté, sušené alebo čerstvé a môžu sa pridávať v rôznych časoch procesu varenia, kedy vzniká rozdielny výsledok. Curry jedlá môžu mať suchšiu alebo šťavnatejšiu konzistenciu. Šťavnaté obsahujú viac omáčky (jogurt, kokosové mlieko, strukovinové pyré, bujón), suchšie curry pokrmy sa pripravujú s minimom šťavy, ktorá sa nechá odpariť, aby sa ešte viac zvýraznili ostatné ingrediencie.
 
Curry ako korenina
Curry prášok je obchodne zmesou viacerých korenín. To, že curry sa začalo používať ako označenie pre koreniacu zmes majú na svedomí Angličania po kolonizácii Indie v 18. storočí. Curry bolo prisvojené a poangličtené z tamilského (indického) slova „kari“ čo znamená omáčku pripravovanú k zelenine alebo mäsu, s koreninami, so šťavou, alebo bez. Tamilskí (indickí) obchodníci ponúkali na predaj koreniny členom britskej kolónie a vojakom vracajúcim sa do Veľkej Británie, ktorí si chceli doniesť domov príchuť indického jedla. Vtedy sa stalo curry dobre známe ako koreniaca zmes pre prípravu indických pokrmov, nazývaná „kari podi“, alebo curry prášok.
Koreniny, ktoré sa na prípravu curry pokrmov používajú sú dané oblasťou (náboženské a regionálne zvyky, obľúbenosť v rodinách) a rôznia sa ostrosťou. Väčšinou na severe Indie je pokrm jemnejší a smerom na juh pikantnejší až pálivý. Dnes už existuje veľa variant curry koreniacich zmesí, každá kultúra si prispôsobila ingrediencie. Zostavte si i vy Vašu jedinečnú zmes, alebo si kúpte už hotovú, ktorú ponúkame v dvoch variantoch: curry sladké alebo curry ostré
 
Curry – ako rastlina
Listy karí pochádzajú z opadavého stromu (Murraya koenigii), ktorý prirodzene rastie na úpätí Himalájí, v Indii, v severnom Thajsku a na Srí Lanke. V poslednom čase sa však pestuje vo veľkom na novovzniknutých plantážach v severnej Austrálii. Zberajú sa listy, a to poväčšinu roka, napriek tomu, že je to opadavý strom. Curry listy sú veľmi aromatické, chuťovo príjemne citrónové až horkasté a v indickej kuchyni dodávajú pokrmom unikátnu chuť. Nemusia byť však súčasťou koreniacej zmesi curry. Čerstvé listy karí je dostať v indických a ázijských obchodíkoch pod názvom „meetha neem“, „kari patta“ príp. „kadhi patha“. Uskladnené vydržia v uzatvárateľných vreckách v chladničke asi týždeň. Sušené listy nestojí za námahu ani zháňať, pretože nemajú  takmer žiadnu chuť. Ani po pridaní dvojnásobného množstva predpísaného v recepte, nedocielite ten správny chuťový efekt. Kompromisnou alternatívou čerstvých listov sú listy vákuovo sušené, kedy si zachovajú aspoň náznak svojej arómy.
Curry je najlepšie: k rybám, jahňacine, plodom mora, šošovici, ryži a k zelenine. 
Vhodné sú tiež kombinácie s: kardamónom, chilli, kokosom, koriandrom, rímskou rascou, semenám senovky gréckej, cesnakom, horčicovými semienkami, čiernym korením, kurkumou
 
Zdroje:
JILL, N., 2008. Bylinky a koreniny v kuchyni, Praha: Ottovo nakladatelství, s.r.o., 2008, 336 s. ISBN 978-80-7360-326-7. 
http://www.acurryofalife.com/what-is-curry/
http://www.bbc.co.uk/food/cuisines/indian
http://www.thehindu.com/news/cities/bangalore/article3551032.ece
http://www.sonnentor.cz/sonnentor_cz/nasi_pestitele_slunecni_bylinky/slunecni_bylinky/biobylinkar/curry
http://en.wikipedia.org/wiki/Curry

 

Doplňujúce fotografie

Recepty - tip na dnes Pozvánka na výstavu DIA
Bioprodukty nakúpite tu
Kontakty

BIOMILA, spol. s r.o.
906 23 Rudník č.428

Tel.: +421-(0)34-621 56 21
E-mail: e-shop@biomila.sk