Menu stránok Bioprodukty nakúpite tu Obsah stránok

BIOMILA - produkt čistej prírody

"Éčka" v biopotravinách?

Zdravá výživa

O prídavných látkach v potravinách

Pri spracúvaní niektorých potravín sa nevyhneme použitiu nejakej prídavnej látky ani doma. Zlepšíme tým štruktúru, trvanlivosť, alebo chuť výrobku, či už je to aspik, ovocný džem, alebo kyprý koláč. Potraviny, ktoré sa spracúvajú vo veľkovýrobe v rámci určitého technologického procesu (napr. výroba, ošetrovanie, balenie, skladovanie), sa môžu taktiež dopĺňať o rôzne prídavné látky (aditíva), ktoré určitým spôsobom upravujú vlastnosti potravín, ako je chuť, vôňa, farba, konzistencia, či trvanlivosť. Za prídavné látky sa nepovažujú také, ktorými sa upravuje výživová hodnota potraviny, napr. minerálne látky, vitamíny, stopové prvky a iné.

Používanie potravinových aditív regulujú národné aj európske normy. Všetky prídavné látky, ktoré sú povolené v Európskej únii, sú vymenované v európskych predpisoch (nariadenia, Codex Alimentarius). A preto, aby sa nemuseli vypisovať dlhé názvy chemických zlúčenín týchto prídavných látok, EÚ ich označila kódmi – je to väčšinou trojmiestne číslo za písmenom „E“. Preto sa im zvykne hovoriť aj „éčka“.


 

Európska legislatíva rozdeľuje prídavné látky v potravinách na tieto funkčné skupiny:

  • sladidlá – dodávajú sladkú chuť;
  • farbivá – dodávajú farbu, podľa druhu pigmentu, ktorý obsahujú;
  • konzervačné látky – predlžujú trvanlivosť potravín tak, že ich chránia pred pôsobením a množením mikroogranizmov;
  • antioxidanty – predlžujú trvanlivosť potravín tak, že ich chránia pred oxidáciou, napr. pred žltnutím tukov;
  • nosiče – používajú sa na rozpúšťanie, riedenie, disperziu, alebo inú modifikáciu prídavnej látky v potravine s cieľom uľahčiť jej aplikáciu alebo používanie a bez toho, aby samotné mali akýkoľvek účinok;
  • kyseliny – látky zvyšujúce kyslosť potravín;
  • regulátory kyslosti – látky meniace kyslosť, či zásaditosť potraviny;
  • protihrudkujúce látky – znižujú vzájomnú priľnavosť častíc potraviny;
  • protipeniace látky – zabraňujú vzniku peny;
  • objemové látky – prispievajú k zväčšovaniu objemu potraviny;
  • emulgátory – umožňujú vytvoriť a zachovať homogénnu zmes dvoch alebo viacerých vzájomne nemiešateľných fáz v potravine, napr. oleja s vodou;
  • emulgačné soli – menia bielkoviny v syre na dispergovanú formu, a tak umožňujú homogénne rozloženie tuku v potravine;
  • stužovadlá – látky spevňujúce tkanivá a zachovávajú potraviny v krehkom stave, napr. ovocie a zelenina, prípadne tvoria gél;
  • zvýrazňovače chuti a arómy – podporujú existujúcu chuť a vôňu potraviny;
  • penotvorné látky – umožňujú vytvorenie homogénneho rozloženia plynnej zložky v kvapalnej, alebo tuhej potravine;
  • želírujúce látky – vytvorením gélu tvoria textúru potraviny;
  • povlakové látky – (polevy, leštiace látky, vrátane lubrikantov) dodávajú povrchu potraviny lesklý vzhľad a tvoria ochranný povlak;
  • zvlhčovadlá – chránia potraviny pred vysušením;
  • modifikované škroby – chemicky upravované škroby;
  • baliace plyny – plyny iné ako vzduch, ktoré sa vháňajú do obalu k potravine;
  • hnacie plyny – (propelanty) – vytláčajú potravinu z obalu (napr. šľahačka);
  • kypriace látky – uvoľňujú plyn, ktorý zväčšuje objem cesta;
  • komplexotvorné látky – (sekvestranty) – tvoria chemické komplexy s iónmi kovov;
  • stabilizátory – umožňujú zachovať fyzikálno-chemický stav potraviny;
  • zahusťovadlá – zvyšujú viskozitu potraviny;
  • látky na zlepšenie vlastností múky – pridávajú sa do múky, alebo cesta na zlepšenie ich vlastností pri pečení.

Nie všetko sú to však umelo pripravené chemické zlúčeniny. Mnohé pochádzajú z prírodných zdrojov, a tak aditíva podľa pôvodu môžeme rozdeliť na:

  • prírodné – získavajú sa z rastlín, živočíchov, húb, nerastov apod. Niektoré z nich môžu byť dokonca zdraviu prospešné.

Napríklad E101 - riboflavín - vitamín B2, E100 - žlté farbivo kurkumín s protirakovinovým účinkom, E140 – chlorofyly a chlorofylíny – zelené farbivo obsiahnuté aj v zelenine, E150 – karamel používaný v pečivách a chlebe, E300 - kyselina L-askorbová – inak povedané vitamín C, ktorý je prirodzenou súčasťou mnohých rastlín, napríklad aj citrusov, E330 – kyselina citrónová, atď.

  • prírodne identické – majú zloženie ako prírodné, ale vyrábajú sa chemicky (umelo).
  • umelé – sú čisto chemicky vyrobené neprírodné látky, niektoré dokonca pôvodom z ropy.

A čo biopotraviny? Keďže sa vyrábajú v biokvalite aj mäsové výrobky, ovocné vína, syry, mliečne výrobky, pekárenské výrobky, džemy a iné, aj tu sú povolené určité aditíva, no je ich obmedzený počet a aj ich množstvo je limitované. Nariadenie Európskeho Spoločenstva č.889/2008 je vykonávacím k nariadeniu ES č.834/2007 o bioproduktoch a ich označovaní. Tu v prílohe VIII sú vymenované všetky výrobky a látky určené na používanie vo výrobe spracovaných ekologických potravín.

V sortimente, ktorý ponúkame u nás by ste márne hľadali umelé farbivá. Používajú sa iba prírodné prídavné látky. Obvykle „podozrivé“ gumové cukríky, či lízanky pre deti obsahujú prírodné arómy (čierna ríbezľa, citrón, malina, jablko, pomaranč), prírodné ovocné a rastlinné extrakty, ovocné koncentráty, kyselinu citrónovú, či kyselinu L-askorbovú (vitamín C). Pri výrobe našich výrobkov značky Biomila používame, podobne ako ostatní naši dodávatelia biopotravín, len nevyhnutné množstvo prírodných aditív. Podrobné zloženie potravín, ktoré ponúkame je vždy uvedené na ich obale, alebo si ho prečítate na našej internetovej stránke www.bio-predaj.sk pri konkrétnej potravine. Dokonca tu nájdete aj grafické označenia o pôvode, či o tom, čo sa v potravine nenachádza (cukor, mlieko, lepok...) - a ak neobsahuje žiadne "éčka", je pri nej prečiarknuté "E" v krúžku.

V obchode si vždy vyberajte kvalitu a čítajte zloženie potravín

Ak predsa nemáte istotu, či prídavná látka neublíži vám, či vášmu dieťaťu, môžete si to sami skontrolovať hoci na stránke Zdravapotravina.cz Viac sa dozviete o slovenských potravinách na internete. Vedeli ste napríklad, že existuje aj Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o., ktoré organizuje rôzne aktivity aj pre deti a mladých?

Všeobecne môžeme éčka rozdeliť na tie, ktoré sú neškodné, rizikové a tie, ktoré ohrozujú zdravie ľudí. Podstatná je tu však miera. V malom množstve negatívne účinky nemusíte ani postrehnúť, ale odborníci neustále varujú pred nadmernou, alebo častou konzumáciou potravín s obsahom aditív. Tie sa dokonca vyskytujú aj u liekov, takže s farebnými sirupmi, či tabletkami to radšej nepreháňajte. Dnes sú už známe výsledky štúdií, ktoré odhalili, že môžu spôsobiť alergie, bolesti hlavy, brucha, podráždenie, kožné problémy, hyperaktivitu, či dokonca rakovinu. Najmä u detí sa môžu niektoré prejavy objaviť častejšie, pretože ich organizmus je citlivejší. Preto obmedzte polotovary, pestrofarebné potraviny (ružové lízadlá, zelené cukríky, hnedé nápoje, červené jogurty...) a s nezdravo dlhou dobou trvanlivosti (niektorí si ešte možno pamätajú dobu, kedy sa mlieko, jogurt, či šunka dali kúpiť iba čerstvé a vydržali sotva pár dní). Je na zodpovednosti každého človeka, čo si vloží do košíka pri nákupe a či si vôbec pred tým prečíta zloženie kupovanej potraviny. Vrele vám to odporúčame! Pokiaľ je to možné, zabezpečte si radšej surovinu čerstvú a známeho pôvodu a uvarte si domáce jedlo. Čas a peniaze, ktoré by ste ušetrili rýchlou prípravou jedla z polotovaru, alebo kúpou nekvalitného „fast foodového“ jedla z rýchleho občerstvenia, by ste zrejme neskôr aj tak museli obetovať na návštevu lekára a nákup liekov...

Pripravte si napríklad takúto pochúťku z Biomila trojfarebných špirál (prifarbené sú iba špenátom a červenou repou) s rybou...recept

 

Zdroje informácií a obrázkov: archív Biomila spol. s r.o. a internet

máj 2015.

Recepty - tip na dnes Pozvánka na výstavu DIA
Bioprodukty nakúpite tu
Kontakty

BIOMILA, spol. s r.o.
906 23 Rudník č.428

Tel.: +421-(0)34-621 56 21
E-mail: e-shop@biomila.sk