Menu stránok Bioprodukty nakúpite tu Obsah stránok

BIOMILA - produkt čistej prírody

Jedinečná vanilka

Zdravá výživa

                                   
                                   Vanilka voňavá                                                                     
                                   Vanilla planifolia L.
                                   čeľaď vstavačovité
                                   Orchidaceace
 
 
 
 
 
 
 
Vanilka - struk - je  plodom  trvácej lianovitej orchidey vyskytujúcej sa v Severnej Amerike. Je to po  šafráne druhé najdrahšie korenie, pretože jej produkcia je odkázaná na ľudskú prácu.
 
Opeľovanie kvetov sa robí ručne, zber toboliek je náročný a potom nasleduje dlhý proces úpravy a spracovania. Čerstvé vanilkové tobolky nemajú špecifickú vôňu ani chuť. Vonné a chuťové zložky vznikajú až skvasovaním plodov. Nie je celkom jasné, kedy bola vanilka po prvý krát použitá na dochutenie jedla, ale už domorodé kmene z oblasti Astézskej ríše mali prepracované spôsoby spracovania plodov  a extrahovania vanilínu z nich. Názov vanilka pochádza zo španielskeho vaina, čo znamená struk, tobolka. Vojaci, ktorí kolonizovali veľkú časť sveta pre Španielsko, pili čokoládu ochutenú vanilkou a spolu s čokoládou doniesli vanilku do Španielska. V súčasnosti sa vanilka pestuje a vyváža z Mexika, Réunionu, Madagaskaru, Tahiti a Indonézie.       
 
Vanilkové tobolky sa zbierajú, keď začínajú žltnúť. Ďalšie dozrievanie je nežiaduce, a aby sa tomu zabránilo, tak sa vanilkové plody po zbere na krátko ponárajú do vriacej vody. Potom sa jeden deň sušia na slnku a skropené nočnou rosou sa zabalia do prikrývok a nechajú sa kvasiť. Povrch stmavne, zvráskavie a obsahové látky sa enzymaticky premenia na aromatické zložky, najmä vanilín. Výťažnosť: s cca 5 kg čerstvých plodov sa získa 1 kg vanilky.
 
Náš tip: Po zoškrabaní čiernych semienok vám zostanú prázdne tobolky, ktorými si môžete prevoňať trstinový cukor. Stačí keď nádobku s cukrom a tobolkami na nejaký čas zatvoríte. 
Ak sa vanilkové tobolky skladujú v tme vo vzduchotesnej nádobe, vydržia viac ako 2 roky. 
 
Bourbonská vanilka z Madagaskaru a Réunionu má bohatú krémovú chuť, mexická sa už tradične považuje za najdelikátnejšiu, tahitská vonia výrazne kvetinovo a ovocne, indonézska má ťažkú chuť s dymovým podtónom. Tie najlepšie tobolky majú na povrchu biele kryštáliky vanilínu nazývaný givré. Celé alebo polené tobolky sa používajú na dochutenie krémov, pudingov a zmrzlín. Prítomnosť drobučkých semienok nie je nežiaduca, skôr dokazuje autentickosť korenia, pretože ide o vanilkové semená. 

Použitie:
Pokrájanými tobolkami sa môže posypať pečené ovocie pred vložením do rúry. Vanilka sa pôvodne používala na dochutenie čokolády a tak sa v podstate využíva dodnes, jej chuť často obohacuje kávu alebo čaj. Vanilkový prášok sa zriedka požíva na dochutenie slaných jedál, avšak jej chuť dobre vyznie v jedlách z kuracieho mäsa a plodov mora. Zvýrazňuje sladkosť koreňovej zeleniny a v Mexiku sa používa na ochutenie čiernej fazule.
Vanilka je výborná k: jablkám, hruškám, melónom, broskyniam, jahodám, rebarbore, do mliečnych a smotanových krémov, do jedál z rýb a plodov mora.
Vhodné kombinácie: kardamóm, chilli, škorica, klinčeky, šafrán  


Zdroje:
JILL, N., 2008. Bylinky a koreniny v kuchyni, Praha: Ottovo nakladatelství, s.r.o., 2008, 336 s. ISBN 978-80-7360-326-7. 
KRESÁNEK, J. ml., KRESÁNEK, J. st. 2008. Atlas liečivých rastlín a lesných plodov, Martin: Osveta, 2008, 424 s. ISBN 978-80-8063-292-2.
http://www.sundayobserver.lk/2011/05/01/fin30.asp
 

Doplňujúce fotografie

Recepty - tip na dnes Pozvánka na výstavu DIA
Bioprodukty nakúpite tu
Kontakty

BIOMILA, spol. s r.o.
906 23 Rudník č.428

Tel.: +421-(0)34-621 56 21
E-mail: e-shop@biomila.sk