Menu stránok Bioprodukty nakúpite tu Obsah stránok

BIOMILA - produkt čistej prírody

Piť či nepiť?

Zdravá výživa

Tuhá zima, krátke dni, dlhé večery - aj to môže prispieť k zlej nálade až depresii. Málokto si však uvedomuje, že tieto pocity často nesúvisia ani tak s ročným obdobím, či počasím, ako skôr s nedostatkom tekutín v tele.

Vodu potrebuje každá bunka nášho organizmu, aby mohla správne vykonávať svoju funkciu. Človek by bez príjmu tekutín nevydržal dlhšie ako tri dni, skolaboval by. Stáva sa vám, že sa zabudnete napiť aj viac ako pár hodín? Pozor – ohrozujete svoje zdravie! Prvými príznakmi nedostatku vody v tele je samozrejme smäd. Pokiaľ ho neutíšime, nastupuje bolesť hlavy, malátnosť, nechutenstvo, kŕče. Neskôr už môžu nastať vážnejšie komplikácie – napríklad zahusťovanie krvi a riziko vzniku trombov – krvných zrazenín, ktoré sú nebezpečné pre mozog, srdce, či pľúca.

Dostatočný príjem tekutín je nielen jednou z hlavných zásad zdravého životného štýlu, ale pomáha aj odbúravať škodlivé látky z tela a udržiavať celkovú rovnováhu organizmu. Každý človek by mal denne vypiť aspoň 2 – 3 litre tekutín, v závislosti od hmotnosti, fyzickej aktivity a teploty okolitého prostredia. Najideálnejšia je obyčajná, čistá, chvíľu odstáta (10-15 minút stačí na vyprchanie chlóru) a nie príliš studená voda. Odborníci odporúčajú aj nesladené čaje, minerálky s nízkym obsahom sodíka, či riedené zeleninové a ovocné šťavy.

Pitie štiav je vhodné nielen pri diétach, či očistných kúrach organizmu, ale hlavne pre zdravie. Nielenže obsahujú menej kalórií, ale hlavne 100% šťavy ponúkajú to najlepšie zo zeleniny a ovocia. Napríklad hroznová šťava má vysoký podiel antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť mozgové bunky a zlepšujú pamäť. Preto sa odporúča piť ju najmä pri zvýšenej psychickej záťaži, alebo v období rekonvalescencie. Navyše šťava z vinnej révy reguluje krvný tlak a činnosť srdca a je prirodzene príjemne sladká. Mrkvová šťava obsahuje beta karotén, ktorý podporuje dobrý zrak a zdravý vzhľad pokožky. Červená repa (cvikla) vyniká obsahom kyseliny listovej a železa, je hodnotná pre tvorbu červených krviniek a pre celkové posilnenie imunity organizmu. Nápoj z čučoriedok je nielen zdrojom železa a vitamínov, ale vďaka vysokému obsahu farbív - antokyánov pomáha bojovať proti rakovinotvorným bunkám. Chutné ovocné a zeleninové šťavy nám môžu pomôcť doplniť si vitamíny, minerálne látky, antioxidanty, prípadne vlákninu, ale občas aj zahnať neskrotnú chuť na sladké.

čajoch by sa dala napísať samostatná veľká kniha, veď na svete ich je vyše 2000 druhov, ale pokúsime sa zmieniť aspoň o niektorých. Tieto výluhy z rastlín nám dokážu pomáhať pri rôznych chorobách, spríjemňovať si chvíľky dňa, tiež pri redukcii hmotnosti a navyše výborne chutia. Pravý čaj, či už zelený, biely alebo čierny pochádza z toho istého kríka čajovníka (Cammelia sinensis). Rozdiel je len v spôsobe ich spracovania. Zelený a biely čaj je nefermentovaný (lístky sa šetrne sušia ihneď), kým čierny čaj vzniká fermentáciou čajových lístkov.

Zelený čaj je povzbudivá istota. Šálka zeleného čaju ráno a nepotrebujete kávu, ani iný „životabudič“. Jeho tajomstvo spočíva v dobe lúhovania – čím dlhšie, i viackrát (originálne lístky čaju môžete použiť aj niekoľkokrát), tým lepšie účinky na zdravie. Vysokým obsahom katechínov pomáha pri štiepení tukov a znižuje tak chuť do jedla. Už pred 5000 rokmi poznali a využívali jeho pozitíva: je zásaditý (pôsobí preventívne proti prekysleniu žalúdka a páleniu záhy), obsahuje veľa vitamínov, antioxidantov (prevencia proti rakovine) a tiež fluór (dobrý pre zuby). Znižuje hladinu škodlivého cholesterolu (predchádza ochoreniam srdca) a posilňuje prekrvenie tkanív, a tým povzbudzuje nielen telo, ale i pamäť.

Čierny čaj obsahuje až 23 aromatických látok a napomáha upokojeniu nervov, stimuluje dýchanie i duševnú činnosť (okrem iného obsahuje totiž aj kofeín). Biely čaj sú vlastne prvé listové púčiky čajovníka, a preto ukrýva najviac cenných zložiek. Má síce menej kofeínu i teínu, ale pomôže od stresu a dokáže účinne bojovať proti baktériám a vírusom. Povzbudzuje trávenie a prospieva i srdcu. Rooibos je špeciálny čaj z dreva afrického červeného kríka, čo mu dodáva jedinečnú arómu a nasladlú chuť. Neobsahuje žiadny kofeín, zato je výborným antioxidantom. Mohli by sme ešte spomenúť čaj Pu-erh - z mením podielom teínu z juhozápadnej Číny, čaj maté – povzbudenie zo slnečnej Brazílie, čaj lapacho – liečivá sila kôry zo stromu života, ktorý objavili už Inkovia.

Kombucha je špeciálny ľahko fermentovaný nápoj zo sladeného čaju (zeleného, čierneho) s kvasinkovými kultúrami a baktériami kyseliny mliečnej. Má osviežujúcu chuť. Podporuje obranyschopnosť organizmu, čistí telo od toxínov, ako je nikotín a ťažké kovy, zlepšuje funkciu čriev a prispieva aj k zníženiu hmotnosti. Vďaka svojim životodarným účinkom je kombucha považovaná za skutočný elixír pre telo i dušu.

Samostatnú kapitolu by sme mohli venovať rôznym bylinkovým čajom – či už pripraveným ako sypané kúsky jednotlivých druhov byliniek, alebo v zmesi viacerých. Napríklad mätový čaj chráni žalúdok, črevá a žlčník a pôsobí protizápalovo. Žihľavový čaj zlepšuje trávenie a podporuje odbúravanie tukov. Lipový čaj pôsobí priaznivo na dýchacie cesty a upokojuje aj svojou príjemnou vôňou. Rumanček (ľudovo kamilky) má protizápalové účinky a pomáha pri zahlienení hrdla a kašli. Medovka zasa upokojuje a prináša pokojný spánok. A ak Vás už začala trápiť chrípka, či prechladnutie, pomôže Vám čaj s echinaceou, ktorý posilňuje obranyschopnosť tela. Bylinky sa však spracúvajú aj v rôznych zmesiach s ovocím, či kvetmi napr. so šípkami, jablkami, pomarančom, ibištekom, apod. Ak hľadáte ozajstnú úľavu od zaťaženia chemickými látkami, najvhodnejšie sú čaje a čajové zmesi v kvalite BIO – máte záruku, že sú pripravené bez akýchkoľvek prípravkov, aróm, či farbív a že vám prinesú kvalitný zážitok a jedinečnú chuť. Vyskúšajte čaje Biomila, ktoré sú pripravené z čistých byliniek z Myjavského kraja.

Niekto si rád dopĺňa tekutiny i čerstvým mliekom, ktoré je tiež zdravé. Ale čo má robiť ten, kto je alergický na laktózu, alebo bielkovinu kravského mlieka? Poradíme! Ochutnali ste už výživné nápoje na báze rastlín, či iné náhrady mlieka? Sú vhodné nielen pre alergikov, ale predstavujú aj vynikajúci zdroj energie, vápnika a ostatných minerálií. Napríklad sójový nápoj s omega-3-mastnými kyselinami, s vápnikom (kalciom), alebo s izoflavónmi, ktoré zmierňujú príznaky menopauzy u žien. V ponuke je tiež nápoj špaldový s ľahko sladkou chuťou, ovsený, pšenový, ryžový kokosový, ale aj mandľový, či lieskovo-orieškový nápoj. Sladené sú iba jemne agávovým sirupom a neobsahujú cholesterol, ani žiadne živočíšne tuky, zato veľa vlákniny a výživných látok.

A ak si neviete predstaviť život bez kávy, originálne kávové zrná vám hravo a zdravo môže nahradiť zmes iného rastlinného pôvodu – čakankový koreň, pražený jačmeň, špaldová pšenica, či raž. Vyskúšali ste už instantnú špaldovú kávu s cigorkou? Je výborná! Kávoviny vás nielenže preberú, ale dodajú aj horčík, vápnik, fosfor, vitamíny B a ďalšie cenné látky.

Ak by niekto namietal, že do pitného režimu predsa patrí aj víno, pivo, či alkohol, tak ho trochu opravíme. Správny pitný režim je skutočne jedným z kľúčov k zdravému životu, no na jeho odvrátenej strane by sme mohli vymenovať najmä alkohol, rôzne sladené, perlivé a džúsové nápoje, pretože obsahujú priveľa cukru. A nielen cukor, ale tiež mnoho škodlivých chemických látok, stabilizátorov a konzervantov. Všeobecne sa síce udáva, že víno má výrazné antioxidačné účinky a pôsobia preventívne proti vzniku srdcovo-cievnych ochorení, ale pre tento účel postačia aj 1-2dcl denne. Víno, pivo, ani iné alkoholické nápoje nemôžu slúžiť na dopĺňanie tekutín v rámci správneho pitného režimu.


 

Recepty - tip na dnes Pozvánka na výstavu DIA
Bioprodukty nakúpite tu
Kontakty

BIOMILA, spol. s r.o.
906 23 Rudník č.428

Tel.: +421-(0)34-621 56 21
E-mail: e-shop@biomila.sk