Pohánka je ľahko stráviteľná a výživovo hodnotná (najmä pre obsah rutínu a horčíka). Pohánkové krúpy sú vhodné do polievok, šalátov, rizota, na zapekanie i ako príloha.
Zloženie: pohánka lúpaná krúpa z produkcie ekologického poľnohospodárstva
Základná príprava: Pohánku dôkladne prepláchneme v studenej vode. Na varenie používame 1,5 dielu vody na 1 diel
pohánky. Nikdy nezlievame, aby nedošlo k strate rutínu. Varíme 2-3 minúty a 15 minút necháme
dôjsť. Nemiešame.
Dávkovanie: 1kg pohánky na 1,5l vody, hmotnosť pohánky po uvarení je 2,4kg.
Výživové údaje v 100 g
Energia |
1 528 kJ / 364 kcal |
tuky |
2,40 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny |
0,60 g |
sacharidy |
68,00 g |
- z toho cukry |
2,60 g |
bielkoviny |
12,00 g |
soľ |
< 0,01 g |
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25°C a a relatívnej vlhkosti najviac 70%.
Alergény: Obsah lepku podľa platnej legislatívy max. 20 mg/kg.
Takmer zabudnutá plodina pochádza z chladných oblastí Himalájí. V 16. storočí bola v Európe najobľúbenejšou potravinou! Pohánka je najviac cenená najmä pre obsah rutínu. Táto látka má antioxidačné vlastnosti, podporuje pôsobenie vitamínu C a zvyšuje pružnosť krvných kapilár.
Pohánka lúpaná krúpa
-
ako závarka do polievok, do kaší, šalátov, nátierok alebo fašírok
pre celiatikov
-
pre ľudí so zažívacími problémami
-
pre ľudí s odporúčaním zvýšeného príjmu vit C., lebo pohánka
podporuje jeho pôsobenie
-
pri sklone k praskaniu cievok- ľahká tvorba modrín
-
pri detoxikácii organizmu
Pohánka siata (Fagopyrum esculentum Moench.)
História pohánky: Pohánka nepatrí botanicky medzi obilniny, ale využitie semien je podobné ako u ostatných obilnín. Historickou pravlasťou pohánky siatej je juhovýchodná Ázia, pravdepodobne oblasť Himalájí. Postupne sa rozširovala do Číny a Indie. U národov severnej Indie bolo známe pestovanie pohánky už pred 2500 rokmi. Pestovanie pohánky sa rozšírilo aj na sever na územie bývalého Ruska. V roku 1959 sa našiel pohánkový peľ v staroštvrťohorných sedimentoch rieky Kamy. Archeologické nálezy na území Česka a Slovenska poukazujú na začiatok pestovania pohánky na obdobie 12. a 13. storočia n.l. Pohánka bola v prevažnej miere potravina chudobnej vrstvy obyvateľstva. Na Slovensku sa pestovanie pohánky vplyvom uhorského panstva rozšírilo prakticky na celé územie, najmä však do horských a podhorských oblastí. V 16. storočí bola u nás dokonca najobľúbenejšou potravinou. Potom začalo jej pestovanie ustupovať a tento trend pokračoval aj v 20. storočí. V posledných rokoch získava pohánka stále väčšiu popularitu. Je to spôsobené vysokou nutričnou a dietetickou hodnotou semien aj vňate, ale aj skutočnosťou, že je vhodná pre pestovanie v ekologickom poľnohospodárstve.
Zaujímavosti o pohánke: Každá rastlina má svoju energiu a táto energia ovplyvňuje prostredie, v ktorom rastlina vegetuje. Energia však nezmizne po zobratí úrody z poľa. Energia pôsobí ďalej v ľudskom tele ako potrava. To, akú energiu rastliny majú je možné telesne aj duševne pociťovať. Dokážu to predovšetkým makrobiotici, ktorých organizmus je čistý a citlivý na akúkoľvek potravu. A práve pohánka dodáva silnú, teplú až prehrievajúcu energiu. Je preto vhodná predovšetkým pre stravovanie v zimnom období a pre telesne a ťažko pracujúcich ľudí.