Menu stránok Bioprodukty nakúpite tu Obsah stránok

BIOMILA - produkt čistej prírody

Polievky

Cesnaková polievka so špaldovými niťovkami

Prísady:

1,5 L vody, 100 g BIOMILA špaldových celozrnných niťoviek, 20 g morskej soli, 2 mrkvy, 4 strúčiky cesnaku, 1 PL sójovej omáčky, 2 PL sezamového oleja bio:906006, petržlenová vňať

Postup prípravy:
Do vriacej vody dáme morskú soľ, postrúhanú mrkvu, špaldové celozrnné niťovky a všetko spolu varíme asi 10 min. Po uvarení polievku ochutíme sójovou omáčkou, roztlačeným cesnakom, zjemníme olejom a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Drožďová polievka so závarkou

Prísady:

40g čerstvého droždia, 20g BIOMILA špaldovej múky hladkej, 1 ČL mletej červenej papriky bio, cibuľa, 2 mrkvy, 1,5 l vody, olivový olej bio, morská soľ, mleté čierne korenie, 100 g BIOMILA slovenskej ryže, petržlenová vňať.

Postup prípravy:
Na olivovom oleji opečieme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme droždie a za stáleho miešania opražíme. Potom pridáme múku, trocha červenej papriky, zalejeme vodou. Pridáme pokrájanú mrkvu a varíme do zmäknutia. Ochutíme a do hotovej polievky pridáme slovenskú ryžu uvarenú podľa návodu. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Francúzska cibuľová polievka

Prísady:

3 väčšie biele cibule, 50 g masla, 50 g BIOMILA špaldovej hladkej múky (biela alebo celozrnná), 700 ml zeleninového alebo hydinového vývaru (z bujónu), biele suché víno, mletá rasca, mleté čierne korenie, soľ. Na dochutenie tvrdý syr, opečené kúsky chleba.

Postup prípravy:

Cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska (hrubé asi 3-4 mm), alebo na mesiačiky. Na masle opečieme cibuľu asi 5 minút, zaprášime múkou, okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a ešte chvíľu opečieme, kým zmes začne mať hnedo-zlatú farbu. Zalejeme 0,5 dcl bieleho vína a vývarom, ktorý si vopred pripravíme (môžeme použiť bujón podľa návodu). Povaríme na miernom ohni asi 20 minút, za občasného miešania. Prilejeme ešte 2 dcl bieleho vína a ešte asi 5 minút varíme. Podľa chuti dosolíme. Podávame s nastrúhaným tvrdým syrom a opraženými kúskami chleba. Polievka má príjemnú exotickú chuť.

Hokaidový krém

Prísady:

1 stredne veľká tekvica hokaido, 3 mrkvy, rastlinná náhrada smotany (mandľová, kokosová), jedlá soľ, zázvor, koriander mletý, tekvicový olej, bylinkové korenie, 1 strúčik cesnaku, semienka tekvice.  

Postup prípravy:

Stredne veľkú tekvicu olúpeme, odstránime semienka a dužinu nakrájame na väčšie kusy. Mrkvu olúpeme a nakrájame na väčšie kolieska. Vložíme do hrnca s osolenou vriacou vodou a šetrne varíme do zmäknutia. Uvarenú zeleninu rozmixujeme na hladký krém a zjemníme rastlinnou smotanou do želanej konzistencie. Ochutíme mletým koriandrom a zázvorom. Tesne pred odstavením pridáme prelisovaný cesnak. Na tanieri serívrujeme s opraženými semienkami tekvice, preliate tekvicovým alebo iným kvalitným olejom, dozdobené bylinkovým korením.

Hrachová polievka

Prísady:

150g žltého poleného hrachu, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, mletá sladká červená paprika, koreňová zelenina (zeler, mrkva), zemiaky (spolu asi 350 g), 1 strúčik cesnaku, 100 g celozrnnej špaldovej múky, 4 PL slnečnicového oleja (prípadne 100 g slaninky), voda.

Postup prípravy:

Hrach namočíme aspoň na 2 hodiny (resp. i viac). Hrach vložíme do vody a varíme do polomäkka, z vody odoberáme penu. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky a koreňovú zeleninu. Varíme, kým je zelenina a hrach mäkký (zatiaľ nesolíme). Na oleji opražíme pokrájanú slaninku. Vyberieme ju a na vypraženej masti osmažíme na kocky nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak. Zaprášime múkou a pridáme trochu mletej červenej papriky. Zápražkou zahustíme polievku a všetko spolu rozmixujeme. Napokon dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Polievku podávame s chlebom a posypeme kockami opraženej slaninky.

Hustá hŕstková polievka

Prísady:

200g strukovín (bio červená šošovica, bio hrach polený, bio fazuľa mungo), 4 menšie mrkvy, 3 malé petržleny, polovička kápie, 1 cibuľa, viazanička petržlenovej vňate, mletá červená paprika, kurkuma, soľ, BIOMILA špaldová celozrnná múka hladká, ghí (prepúšťané maslo). 

Postup prípravy:

Strukoviny uvaríme v neosolenej vode na miernom ohni. Zeleninu poriadne očistíme, umyjeme a nakrájame. Z prepúšťaného masla a špaldovej múky urobíme jemnú zápražku, poprášime mletou červenou paprikou a kurkumou, jemne popražíme a zalejeme vodou. Do hrnca pridáme pokrájanú zeleninu aj s viazaničkou petržlenovej vňate, osolíme. Keď je zelenina takmer hotová, pridáme uvarenú zmes strukovín a ešte povaríme. Podávame s BIOMILA celozrnnými špaldovými rezancami.

Jemná polievka z červenej šošovice (pre 4 osoby)

Prísady:

200g zemiakov, 1-2 mrkvy, 200g červenej šošovice bio, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 4 rajčiny (alebo lúpané v plechovke), 1,5 l zeleninového vývaru bio – z bujónu, na špičku noža šafránu, 1čl kurkumy, (prípadne kari korenia), na špičku noža mletej rasce, 3 PL oleja na varenie a pečenie, soľ, čerstvo mleté korenie, bylinky na ozdobu.

Postup prípravy:
Zemiaky olúpeme, umyjeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu, mrkvu a cesnak nakrájame na plátky a orestujeme na oleji asi 7 minút. Pridáme premytú červenú šošovicu a ešte restujeme 3 minúty, aby sa obalila v oleji. Pridáme olúpané rajčiny a varíme asi 5 minút. Napokon pridáme zemiaky a zalejeme zeleninovým vývarom. Na panvicu dáme 1 PL oleja, na ktorý dáme štipku šafránu a spolu s kurkumou (prípadne kari korením) a mletou rascou jemne prihrejeme a pridáme do polievky. Varíme na miernom ohni ešte asi 10-15 minút (kým je šošovica a zelenina mäkká). Dochutíme soľou a prípadne mletým čiernym korením. Podávame ozdobené bylinkami.

Lahodná paštrnáková polievka s tarhoňou

Prísady:

3 lyžice slnečnicového oleja, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1 veľký zemiak, 600 až 900g paštrnáku, jablko, 4 lyžice BIOMILA špaldovej tarhone, 1,5 l zeleninového vývaru-bujón bio, 2 lyžice citrónovej šťavy.

Postup prípravy:
Na oleji popražíme pokrájanú cibuľu, cesnak, pridáme zemiak a paštrnák a spolu popražíme asi 5 minút. Pridáme pokrájané jablko, tarhoňu, ochutíme. Dolejeme vývar a varíme, kým zelenina nezmäkne. Potom celé rozmixujeme. Podávame s vysušeným chlebom (v rúre na sucho), na masle opraženými jablkami alebo opraženou cibuľkou.

Polievka z bielej fazule

Prísady:

1 konzerva bielej fazule, 1 ryžový krém na varenie (ako náhrada smotany na varenie), 1 PL špaldovej celozrnnej múky, mleté čierne korenie, soľ, majoránka (2 porcie).

Postup prípravy:

Fazuľu z konzervy zlejeme, prepláchneme vodou a pomixujeme. Fazuľu vložíme do hrnca, pridáme korenie. V troche ryžového krému  nahladko rozmiešame múku, pridáme zvyšný krém a vlejeme do hrnca k fazuli. Za stáleho miešania necháme zovrieť, varíme do zhustnutia, podľa potreby rozriedime mliekom alebo vodou a ešte povaríme. Dochutíme majoránkou a dosolíme. Táto krémová fazuľová polievka zasýti a zahreje aj v chladných dňoch.

Text a foto © Maja Kadlečíková, novinárka, poetka a cestovateľka.

Rajčinová polievka s tarhoňovou závarkou (4 porcie)

Prísady:

500 ml rajčinového pretlaku alebo pyré, 1 ks cibule, 2 ks rajčín, rastlinný olej bio, 100g BIOMILA špaldovej celozrnnej tarhone, morská soľ, bazalka bio, biele korenie, 1 lyžička škrobu- podľa potreby

Postup prípravy:

Nakrájanú cibuľku zľahka opražíme na oleji, pridáme nadrobno nakrájané rajčiny, trocha osolíme a dusíme. Zalejeme rajčinovým pretlakom, pridáme vodu podľa potreby, osolíme, okoreníme a varíme. Môžeme zahustiť kukuričným škrobom. Asi 10 min pred dovarením pridáme špaldovú tarhoňu a tesne pred odstavením dochutíme nakrájanou čerstvou alebo sušenou bazalkou.

1 2
Recepty - tip na dnes Pozvánka na výstavu DIA
Recepty
Bioprodukty nakúpite tu
Kontakty

BIOMILA, spol. s r.o.
906 23 Rudník č.428

Tel.: +421-(0)34-621 56 21
E-mail: e-shop@biomila.sk