Menu stránok Bioprodukty nakúpite tu Obsah stránok

BIOMILA - produkt čistej prírody

Slané

Bryndzové štvorlístky

Prísady:

250g BIOMILA špaldovej múky hladkej, 250g bryndze, 250g masla, trocha soli, 1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku z vínneho kameňa, 2 polievkové lyžice kyslej smotany, 2 žĺtky, 2 bielky na potretie, rascu bio, alebo mak na posypanie, maslo na vymastenie plechu.

Postup prípravy:
Múku, bryndzu, maslo, štipku soli, kypriaci prášok, kyslú smotanu a 2 žĺtky premiešame. Urobíme bochník, zabalíme do alobalu a aspoň na hodinu dáme do chladničky, aby sa s mäkkým lepkavým cestom dalo pracovať. Vyberieme z chladničky na pomúčenej doske rozvaľkáme, cesto preložíme na polovicu, potom na štvrtinu, rozvaľkáme, opäť preložíme na polovicu, na štvrtinu, prekladanie opakujeme tri razy. Nakoniec cesto na hrubšie rozvaľkáme a formičkou vykrajujeme štvorlístky, prípadne iný tvar. Dáme na vymastený plech, potrieme prešľahaným bielkom a posypeme rascou alebo makom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C.

Cibuľové špaldáčiky

Prísady:

400g BIOMILA špaldovej hladkej múky, 150 ml oleja, 250ml vlažnej vody, 250g droždia, 1 lyžička soli, štipka bio trstinového cukru, 1 vajce, 3-4 cibule, morská soľ, rasca

Postup prípravy:
Z rozmrveného droždia, troška vody, cukru, a múky pripravíme kvások, pridáme ho k preosiatej múke, premiešame. Postupne prilejeme olej, vodu, osolíme a vypracujeme vláčne cesto. V teple ho necháme nakysnúť.
Cesto dáme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme (asi na 1 cm) a väčším pohárom povykrajujeme kolieska. Uložíme ich na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Očistenú cibuľu nadrobno pokrájame a rozdelíme na kolieska z cesta. Popritláčame, posypeme hrubou soľou a rascou. Necháme asi 15 minút kysnúť a potom dáme do vyhriatej rúry piecť ( na 20-25 minút).
 

Kapustové osúšky

Prísady:
Na 10 ks: 150 g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hladkej, 150 g jačmennej celozrnnej múky hladkej, 1 PL kyslej smotany, 1 vajce, bravčovú masť, soľ, malú hlávku kapusty, štipku mletej červenej papriky, 1 cibuľu, mleté čierne korenie  
Kvások: 1,5 dcl mlieka, 2 kopcovité čajové lyžičky sušeného droždia, 2 PL BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hladkej, trstinový cukor 
Postup prípravy:
Vo vlažnom osladenom mlieku rozmiešame špaldovú múku a droždie, necháme prikryté odpočívať, kým sa nám nevytvorí kvások.  Kapustu a cibuľu nakrájame najemno, orestujeme na masti, osladíme, osolíme, pridáme štipku mletej červenej papriky a nakoniec okoreníme. 
V miske zmiešame oba druhy múk, osolíme, pridáme vajce, masť, kyslú smotanu a hotový kvások. Zo surovín vymiesime cesto do tvaru bochníka. Odložíme na teplé miesto vykysnúť (cca 15 min.). 
Cesto si rozdelíme najprv na 2 časti - štvrť a zvyšok. Každú túto časť rozdelíme na 10 rovnakých častí, z ktorých vyformujeme guľôčky. Tie postupne rozvaľkáme do guľata, väčšie - spodky na hrúbku asi 0,5 cm, menšie - vrchy tenšie k spodkom. Spodky položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme jemným filmom masti, naplníme zmesou kapusty, prikryjeme tenkým vrchom a znova jemne potrieme masťou. Pečieme pri 180°cca 12 minút.

Mexické muffiny

Prísady:

2 šálky kukuričnej múky bio, 100g strúhaného syra, 1 lyžička prášku do pečiva, morská soľ, 1 chilli paprička, 3/4 šálky mlieka, 4 lyžice olivového oleja bio, 1 vajce, tuk na vymastenie.

Postup prípravy:
V miske premiešame múku s kypriacim práškom a nastrúhaným syrom, soľou a nadrobno nakrájanou chilli papričkou. Zvlášť vyšľaháme vajce vo vlažnom mlieku, pridáme olej a pomaly tekutinu prilievame do pripravenej múkovej zmesi. Miešame iba toľko, aby sa všetko spojilo na hustú kašovitú hmotu. Formu na muffiny alebo väčšie košíčky vymažeme tukom a vysypeme múkou, naplníme do troch štvrtín cestom a pečieme vo vyhriatej rúre.

Pikantné kokosové plátky

Prísady:

200g BIOHARMONIE kokosové plátky restované, 2 citróny bio, Sonnentor Chilli mleté bio (alebo mleté čili papričky), morská soľ jemná.

Postup prípravy:

Kokosové plátky vysypeme na misku alebo tanier, polejeme čerstvou šťavou z jedného - dvoch citrónov, jemne posolíme a dochutíme mletými čili papričkami. Zľahka všetko premiešame a necháme chvíľu postáť. Podávame ako pikantnú chuťovku, alebo predjedlo. Pre intenzívnejšiu chuť sú vhodnejšie kokosové plátky jemne restované / nasucho opražené na panvici/.

Autorka receptu: Maja Kadlečíková, Bratislava. Ďakujeme :)

Polenta s gorgonzolou

Prísady:

2l vody, 450g kukuričnej múky (kukuričnej polenty instantnej) (4-6 porcií), 120g gorgonzoly, 150g masla, čerstvo zomleté korenie, soľ.

Postup prípravy:
Do vriacej osolenej vody vsypeme za stáleho miešania postupne kukuričnú múku (instantnú polentu - je hotová už za 3 minúty). Jej správnu hustotu poznáme tak, že v nej "stojí" vareška. Polenta sa štýlovo servíruje na stôl na veľkej drevenej tácke, na ktorej lepšie chladne. Ak ju nemáme, podávame polentu priamo na tanieroch. Potom ju posypeme gorgonzolou. Polentu s gorgonozolou jeme s čiernym chlebom a zapíjame vínom.

Slané špaldové slzičky

Prísady:

250g BIOMILA špaldovej múky celozrnnej hladkej, 250g masla, 1 vajce, morská soľ, sezam bio, mandle, 200g tvrdého syra

Postup prípravy:
Z múky, nastrúhaného syra a masla vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 0,5cm. Z cesta vykrajujeme pomúčenou formičkou slzičky alebo iné drobné tvary pečiva. Poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, zľahka posolíme a posypeme sezamom prípadne môžeme uložiť mandľu. Pečieme pri 180°C asi 5 minút.

Špaldové lokše

Prísady:

300g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hladkej, morská soľ, 300g uvarených zemiakov

Postup prípravy:
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistené zemiaky najemno postrúhame. Pridáme múku a soľ a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na malé bochníčky a tie rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm. Jednotlivé lokše poprepichujeme nožom a pečieme z oboch strán na panvici bez oleja. Po upečení každú lokšu pomastíme roztopeným maslom. Lokše môžeme jesť na slano i na sladko.
Pečeň na cibuľke: 1 veľkú cibuľu pokrájame na polmesiačiky a na oleji orestujeme (nesolíme!). Pridáme omytú a nakrájanú pečeň, orestujeme na prudkom plameni a potom na miernom plameni ešte podusíme asi 20 minút za občasného miešania. Môžeme dochutiť mletým čiernym korením. Solíme na koniec. Pečeňou naplníme lokše.

Špaldové pagáčiky

Prísady:

250g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hladke, 250g masla, 250g tvarohu, 3 lyžice kyslej smotany, 1 lyžica soli, troška rasce bio, alebo čierneho korenia, 1/2 prášku do pečiva, 1 žĺtok.

Postup prípravy:
Všetko spolu vymiešame, cesto rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky. Potrieme vajíčkom a posypeme sezamom, makom a pod.

Špaldové pirohy s bryndzou

Prísady:

Cesto: 250 g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hrubej, 250 g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hladkej, soľ a 5 v šupke uvarených zemiakov.

Plnka: 6 v šupke uvarených zemiakov, soľ, 1 lyžica rastlinného tuku, 3 lyžice bryndze, 1/2 lyžice BIOMILA sušenej mäty priepornej, 1 lyžica kôpru bio, štipka zázvoru bio, 1 žĺtok

Postup prípravy:
Cesto: uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpeme, postrúhame, osolíme a postupne pridávame múku tak, aby cesto bolo vláčne. Dobre ho vypracujeme a necháme odležať.
Plnka: zemiaky ošúpeme, postrúhame, osolíme a zmiešame ich s bryndzou, zmäknutým rastlinným tukom a žĺtkom. Plnku dochutíme podľa chuti bylinkami a zázvorom. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň kôpky plnky, okolo nej potrieme rozšľahaným bielkom a preložíme ho. Radielkom vykrajujeme pirohy. Varíme asi 8 minút v osolenej vode. Na záver posypeme bryndzou.
 

1 2
Recepty - tip na dnes Pozvánka na výstavu DIA
Recepty
Bioprodukty nakúpite tu
Kontakty

BIOMILA, spol. s r.o.
906 23 Rudník č.428

Tel.: +421-(0)34-621 56 21
E-mail: e-shop@biomila.sk