Menu stránok Bioprodukty nakúpite tu Obsah stránok

BIOMILA - produkt čistej prírody

Slané a sladké mlsanie

Špaldové lúpačky

Prísady:

6 dcl mlieka, 9 PL trstinového cukru bio, 10 dkg droždia, 1 kg BIOMILA špaldovej celozrnnej múky, 2 dcl oleja, 1 čaj. lyžička soli

Postup prípravy:
Všetko spolu spracujeme na vláčne cesto, ktoré necháme prikryté na teplom mieste kysnúť 1 hodinu. Potom cesto rozdelíme na desať bochníkov. Bochník rozvaľkáme do kruhu a rozdelíme na osem častí. Na vonkajšiu stranu kladieme plnku (orechovú, alebo slivkový lekvár) a stáčame smerom do stredu. Tvarujeme rohlíky a kladieme na vymastený plech. Pred pečením potrieme vajíčkom. Pečieme v rozohriatej rúre pri 200 °C.

Špaldové muffiny

Prísady:

Na 12 ks špaldových muffin potrebujeme 1 vajce, 125g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky, 125g BIOMILA špaldovej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva bio, 150g trstinového cukru bio, 1 vanilkový cukor bio, 8 polievkových lyžíc BIOMILA slnečnicového oleja,150 ml mlieka alebo bieleho jogurtu, čokoláda na varenie alebo čokoláda so želé podľa vlastného výberu.

Postup prípravy:

Všetky suroviny zmiešame na homogénnu hmotu, ktorú lyžicou dávkujeme do košíčka na plech určený na muffiny (na 12 ks).

 

Špaldové pagáčiky

Prísady:

250g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hladke, 250g masla, 250g tvarohu, 3 lyžice kyslej smotany, 1 lyžica soli, troška rasce bio, alebo čierneho korenia, 1/2 prášku do pečiva, 1 žĺtok.

Postup prípravy:
Všetko spolu vymiešame, cesto rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky. Potrieme vajíčkom a posypeme sezamom, makom a pod.

Špaldové pirohy s bryndzou

Prísady:

Cesto: 250 g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hrubej, 250 g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hladkej, soľ a 5 v šupke uvarených zemiakov.

Plnka: 6 v šupke uvarených zemiakov, soľ, 1 lyžica rastlinného tuku, 3 lyžice bryndze, 1/2 lyžice BIOMILA sušenej mäty priepornej, 1 lyžica kôpru bio, štipka zázvoru bio, 1 žĺtok

Postup prípravy:
Cesto: uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpeme, postrúhame, osolíme a postupne pridávame múku tak, aby cesto bolo vláčne. Dobre ho vypracujeme a necháme odležať.
Plnka: zemiaky ošúpeme, postrúhame, osolíme a zmiešame ich s bryndzou, zmäknutým rastlinným tukom a žĺtkom. Plnku dochutíme podľa chuti bylinkami a zázvorom. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň kôpky plnky, okolo nej potrieme rozšľahaným bielkom a preložíme ho. Radielkom vykrajujeme pirohy. Varíme asi 8 minút v osolenej vode. Na záver posypeme bryndzou.
 

Špaldové slimáčiky

Prísady:

Cesto: 500g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hladkej, 3,5 dcl mlieka, 4 dkg droždia, 1 lyžica trstinového cukru bio, soľ, 1 dcl oleja. Plnka: 125g masla, 2 žĺtka, 1 malá lyžička soli – vyšľaháme na krém.

Postup prípravy:
Zo surovín vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 8 kusov a urobíme bochníčky, ktoré rozvaľkáme do kruhu a potrieme plnkou. Kruh rozdelíme na 16 častí a stáčame od širšieho konca, povrch potrieme vajíčkom a posypeme sezamom.
 
 
 

Špaldové šišky nesmažené

Prísady:

500 g BIOMILA špaldovej celozrnnej hladkej múky, asi 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 40g trstinového cukru bio, 50g masla, štipka soli, 1 vanilkový cukor bio, bioláda marhuľová, 1 kocka droždia (42 g). Na potretie kúsok masla, 3 lyžice rumu. 1 dávka = 24ks

Postup prípravy:
Z dobre premiešaných surovín vypracujeme cesto a necháme kysnúť. Vykysnuté cesto po častiach rozvaľkáme a vykrojíme kolieska. Na polovicu koliesok dáme marmeládu alebo lekvár, druhým kolieskom prikryjeme a poriadne stlačíme. Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ďalších 20 minút kysnúť. Pečieme dozlatista  asi 12 - 15 minút  pri 180-200°C. Hneď po vybratí z rúry šišky potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a pocukrujeme.

Špaldové štvorlístky

Prísady:

300g zemiakov, 700g BIOMILA špaldovej hladkej múky, 300g masla, 3 PL bio trstinového cukru, 3 žĺtky, 40g droždia, 150g tvrdého syra, 1 vajce, bio sezam a mak na posypanie, olej

Postup prípravy:
Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme a postrúhame. Z preosiatej múky, 250g masla, zemiakov, cukru, žĺtkov, ČL soli a rozdrveného droždia vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.
Potom cesto rozvaľkáme, trikrát preložíme, opäť rozvaľkáme, potrieme rozpusteným maslom a posypeme sezamom. Opäť preložíme a rozvaľkáme. 
Z cesta povykrajujeme štvorlístky a posypeme ich makom alebo sezamom. Pečieme pri teplote 185°C asi 25 minút.

Špaldové toliariky

Prísady:

300g BIOMILA špaldovej celozrnnej hrubej múky, 1 vajce, 175 g masla, 75 g prírodného trstinového cukru bio, 1 balíček vanilkového cukru bio,  2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva bio, 1 čajová lyžička mletej škorice bio, 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamónu bio, štipka soli, posekané orechy.

Postup prípravy:

Vajce s cukrom a maslom vymiešame do hladka, pridáme ostatné ingrediencie, okrem orechov a vytvoríme hladké cesto. Necháme odpočívať na 2 hodiny v chladničke. Z cesta vyformujeme valčeky o priemere asi 2 cm, ktoré rozkrájame na hrubé kolieska. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, trocha prstami roztlačíme a posypeme nasekanými orieškami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 12-15min. 

Špaldové zázvorníky

Prísady:
550g BIOMILA špaldovej celozrnnej hladkej múky, 150g hrubej múky, 500g práškového cukru, 4 celé vajcia, 2 žĺtky, trochu masla, 1 lyžička salajky, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 balíček mletého zázvoru
 
Postup prípravy:
Tieto zázvorníky sú jedlé hneď po upečení, netreba ich nechávať mäknúť. Príprava 2 dni. Vajcia vymiešame s cukrom a k tomu pridáme všetky ostatné prísady. Ak je cesto príliš lepkavé, prisypeme ešte hrubú múku.  
Formičkami vykrajujeme ľubovoľné tvary, OTOČÍME a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme jeden deň sušiť pri izbovej teplote a na druhý deň upečieme sušením v rúre pri 135°C cca 10 min. Vyťahujeme ešte mäkké, dôjdu, kým vychladnú. 

Špaldovo-pohánkové palacinky

Prísady:

250g BIOMILA špaldovej celozrnnej múky hladkej, 250g pohánkovej múky hladkej bio, vajcia 3 ks, 2 dcl oleja na pečenie a vyprážanie bio, morská soľ, trstinový cukor prírodný bio, bioláda, agávový sirup bio, škorica bio, mlieko 1liter.

Postup prípravy:
Všetky suroviny spolu dôkladne premiešame a vytvoríme riedke cesto. Necháme ho aspoň 1 hodinu odpočívať (nech sa ingrediencie a chute zoznámia). Palacinky pečieme na panvici na prudkom plameni do zlatista. Odporúčame ich plniť bioládami z Moravy (džemy bez pridaného pridaného cukru, zahustené výťažkami morských rias, s kúskami bio ovocia). Výborné je aj sparené ovocie.
Recepty - tip na dnes Pozvánka na výstavu DIA
Recepty
Bioprodukty nakúpite tu
Kontakty

BIOMILA, spol. s r.o.
906 23 Rudník č.428

Tel.: +421-(0)34-621 56 21
E-mail: e-shop@biomila.sk