Menu stránok Bioprodukty nakúpite tu Obsah stránok

BIOMILA - produkt čistej prírody

Špaldový kváskový chlieb

Ďalšie obrázky:
Prísady:

Kvások: 400g BIOMILA špaldovej celozrnnej hladkej múky, 400 ml teplej vody

Cesto: 700 g BIOMILA špaldovej celozrnnej hladkej múky, 300g BIOMILA ražnej celozrnnej múky, pripravený kvások, asi 0,5 l teplej vody (podľa potreby), 1 lyžička rasce bio, 1 lyžička soli

Postup prípravy:
Kváskový chlieb sa pripravuje bez použitia droždia. Kysnutie zabezpečí kvások, ktorý sa pripraví iba z vody a múky. Po zmiešaní vody a múky začne zmes prirodzene kvasiť. Pri kvasení vzniká kyselina mliečna (produkt mliečnych baktérií), ktorá vytvára typickú chlebovú arómu a prirodzene chlieb konzervuje. Preto chlieb dlhšie vydrží než kvasnicový a nepodľahne tak rýchlo plesniam. Mliečne baktérie produkujú aj antibioticky účinné látky, ktoré posilňujú črevnú mikroflóru a našu imunitu. Kváskový chlieb je aj ľahšie stráviteľný ako chlieb pripravený s použitím kvasníc.

Príprava kvásku: Múku a vodu zmiešame vo vysokej keramickej mise, prikryjeme priedušnou tkaninou a odložíme na teplé miesto s rovnomernou teplotou. Ideálne je 25-30 °C. Kvások je citlivý na výkyvy teplôt. Tento zákvas musí stáť 3 dni a každý deň ho 2-3 krát premiešame, prípadne "dokŕmime" pridaním múky. Po 3 dňoch máme silne nakyprené cesto s typickou kyslastou vôňou.

Príprava chleba: Pripravený kvások zmiešame s múkou a ostatnými surovinami. Cesto miešame aspoň 15 minút. Má byť vláčne (po vymiesení si odložíme asi 300g cesta, rozdelíme na viac kúskov, pomúčime necháme oschnúť a môžeme použiť na ďalšie pečenie.) Vymiesené cesto necháme kysnúť cez noc na teplom mieste. Chlieb je správne vykysnutý, ak sa dostane až na okraj ošatky a cesto pruží. Vykysnutý chlieb opatrne preklopíme na zohriaty plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vopred vyhriatej rúry, pečieme pri 220°C - 180°C  30 - 50 minút. 
Rúra musí byť pred pečením rozohriata na maximum 250°C a tesne pred vložením chleba vylejeme na dno rúry pohár vody. Rúru stiahneme na 220°C, pečieme pri tejto teplote 10 minút a potom dopekáme pri 180°C. To, či je chlieb upečený napovie hnedá kôrka, alebo zaklopanie na kôrku zo spodu. Ak bude chlieb vydávať dutý zvuk, je upečený. Po upečení necháme chlieb mierne vychladnúť na mriežke a potom zabalíme do vlhkej utierky, aby kôrka rýchlo nestvrdla.

Ak pečieme chlieb z kvásku pripraveného a odloženého pri poslednom pečení, postupujeme nasledovne: uschnuté cesto 100g zalejeme 1 dl teplej vody a necháme cez noc stáť na teplom mieste. Ráno premiešame a necháme stáť ešte do večera. Večer si pripravíme cesto na chlieb podľa predchádzajúceho receptu.

Chlieb z celozrnnej múky je ťažší, nevytvorí sa toľko pórov v striedke, avšak  je zdravší. 

 

Náš tip:

V tomto recepte sú použité tieto výrobky z nášho E-shopu

Nákupný košík
Recepty
Bioprodukty nakúpite tu
Kontakty

BIOMILA, spol. s r.o.
906 23 Rudník č.428

Tel.: +421-(0)34-621 56 21
E-mail: e-shop@biomila.sk