Menu stránok Bioprodukty nakúpite tu Obsah stránok

BIOMILA - produkt čistej prírody

Sušené ovocie na zimu

Zdravá výživa

Prečo sušiť ovocie?

Určite mi dáte za pravdu, že ovocie pozberané v sezóne, o to skôr z vlastnej záhradky, má najlepšiu chuť. Ak si ju chcete uchovať a vychutnať aj v zime, môžete využiť viacero spôsobov konzervácie. Pri sušení sa však zachová najviac pôvodnej chuti, vône a tiež živín. Sušené ovocie Vám navyše nezaberie v komore toľko miesta, ako sklené poháre s plodmi utopenými v sladkom náleve. Ak ovocie správne usušíte a uskladníte, môžete si pripomenúť leto hoci aj uprostred mrazivej zimy... Navyše ho môžete využiť aj pri príprave domácich raňajok – müsli a poteší aj pri pečení rôznych koláčikov a sušienok :)


Domáce müsli z obilných vloiek, semien, orechov a sušeného ovocia je najlepšie

Na čo je sušené ovocie dobré?

- sušené ovocie obsahuje viac fruktózy (jednoduchého cukru)
- zachováva si dôležité minerálie (draslík, železo, fytosteroly...)
- má výraznejšiu a prirodzenú chuť a vôňu ovocia
- obsahuje vlákninu (hlavne rozpustný pektín)
- dlho si zachováva vitamíny (C, B5, betakarotén, lykopén...)
- pomáha predchádzať nielen infekciám, ale aj infarktu, vysokému tlaku, či rakovine (najmä sušené marhule a ich jadrá)
- sušené hrozienka sú významným zdrojom bóru a pomáhajú pri artérioskleróze a ochoreniach kĺbov
- sušené brusnice pomáhajú pri zápaloch močových ciest
- sušené slivky pomáhajú pri zápche a zlepšujú trávenie
- sušené banány pomáhajú pri liečbe tráviaceho traktu
- sušené jablká znižujú krvný tlak, upravujú cholesterol a zlepšujú funkciu žlčníka
- sušené marhule chránia zrak a zlepšujú pokožku...

Odborníci odporúčajú denne aspoň 3 marhule, aby sa človek chránil pred infekciami

Ako správne sušiť ovocie?

Ovocie, ktoré je vhodné na sušenie (napr. ríbezle, či maliny vhodné nie sú) je pred sušením dobré pripraviť - umyť, zbaviť jadier a odstrániť aj prípadné poškodenie. Ak je ovocie väčšie, odporúča sa plody nakrájať na rovnako veľké kúsky, no nezbavovať šupky. Ovocie rozložte rovnomerne na sito, alebo mriežku tak, aby sa neprekrývalo. Čerstvému a zrelému (nie prezretému) ovociu treba čo najskôr odobrať vodu. Najlepšie je na to využiť slnko, ale šetrnejšie je prúdenie teplého a suchého vzduchu po určitú dobu. Dnes sú k dispozícii rôzne sušiarne, ale podobnú službu urobí aj teplovzdušná rúra. Šetrné sušenie je pri 30-50 °C, kedy sa zachová najviac živín a vitamínov. Počas sušenia je treba ovocie sledovať a prípadne ho otočiť na druhú stranu. Vlhkosť by mala klesnúť na 10-15% a sušina zintenzívni chuť. Niektoré druhy ovocia môžu zmeniť počas sušenia svoju farbu, ale je to prijateľnejšie, ako ho mať krásne za cenu použitia síry.

Sušené ovocie je treba skladovať tak, aby sa k nemu nedostala vzdušná vlhkosť – teda vo vzduchotesných nádobách (najlepšie nepriehľadných) a v chladnej, tmavej, suchej komore. Pri správnom skladovaní vydrží chutné aj niekoľko rokov. Ak sa na povrchu objaví biela vrstvička, môže ísť o kryštalizáciu cukru z ovocia, čo však neznižuje kvalitu sušeného ovocia.

Chcete vyskúšať chutný recept so sušeným ovocím?

Vianočná štóla so sušeným ovocím

Zo 100ml vlažnej vody, alebo mlieka, 1 PL cukru, 25g droždia a 130g hladkej múky si pripravte kvások. Do misy dajte 350g hladkej (celozrnnej) špaldovej múky, 1 vanilkový cukor, 2 PL medu, 2 PL rumu, 70g trstinového cukru, perníkové korenie, štipku soli a pridajte kvások. Trochu zemiešajte. Potom pridajte sušené ovocie - po 50g: hrozienka, marhule, banánové plátky, mandle a cesto dobre vypracujte. Nechajte cca 40 min. kysnúť. Potom cesto ešte raz prepracujte a nechajte 10 min. odpočívať. Na pomúčenej doske cesto rozváľajte nahrubo, pričom okraje nechajte hrubšie. Cesto preložte - slabší okraj k hrubšiemu. Preložte štólu na vymastneý plech, potrite roztopeným maslom a pečte vo vyhriatej rúre. Po upečení znovu potrite maslom a posypte práškovým cukrom. Najlepšia je odležaná.

 A ďalšie receptíky, kde môžete využiť aj pestrú ponuku sušeného ovocia:

http://www.ekotrendmyjava.sk/biskupsky-spaldovy-chlebicek

http://www.ekotrendmyjava.sk/bananove-muffinky-s-hrozienkami

http://www.ekotrendmyjava.sk/spaldova_babovka_s_ovsenou_mukou

http://www.ekotrendmyjava.sk/spaldove-cookies-s-msli

 

Zdroje:

http://www.topovoc.eu/index-7%20-%20marhule.html
http://www.farmarik.sk/ako-si-vyrobit/susene-ovocie-zelenina-a-bylinky/ako-susit-ovocie-zeleninu-a-bylinky/
http://www.domarada.sk/news/ucime-sa-susit-ovocie/
http://zdrave-stravovanie.webnode.sk/ako-susit-ovocie/
http://www.obnova.sk/diskusia/susenie-ovocia-ako-susit-ovocie
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=340
http://primar.sme.sk/c/6594847/co-dokazu-marhule.html
http://najmama.aktuality.sk/clanok/231420/doprajte-si-susene-ovocie-ktore-je-dobre-pre-vase-zdravie/
http://www.pluska.sk/zena/zdravie/susene-ovocie-zdrava-nahrada-sladkosti.html
http://fit.server.sk/vyziva/marhule-elixir-mladosti-a-krasy-z-prirody/

 

Recepty - tip na dnes Pozvánka na výstavu DIA
Bioprodukty nakúpite tu
Kontakty

BIOMILA, spol. s r.o.
906 23 Rudník č.428

Tel.: +421-(0)34-621 56 21
E-mail: e-shop@biomila.sk